Gowanus Community Center

Gowanus Community Center

 

Gowanus Community Center and Wastewater Retention Facility

Date: January 2013
Status: Competition Entry

 

Entry to Gowanus By Design’s Waterworks Competition. Shortlisted to be a part of an exhibit of 15 entries out of over 125 world-wide submissions. The proposal envisions a system of interstitial wetlands inserted into the dead-ends of the street grid abutting the length of the polluted Gowanus Canal in Brooklyn, NY. These wetlands help to re-establish the canal’s ancient role as a transitional tidal zone. The Gowanus Community Center is situated on a site at the northern end of the Gowanus and acts as an anchor to this new post-industrial urban pattern. While hosting a community pool, gymnasium, outdoor ball courts and wetland park, this community resource also conceals a large underground CSO (combined sewer overflow) retention facility.
This unique building typology provides much needed improvements to community amenities while simultaneously providing a 60 million gallon per year reduction in storm-event CSO discharge into the Gowanus Canal. As NYC cleans up the Gowanus Canal, Newtown Creek, our waterfronts and other brownfield areas around the city, weaving the tapestry of urban life back to these places will become a growing responsibility for Architects and planners and will be done in partnership with ecologists and biologists.

 
 

Image Gallery